Over mij

INSPIRATIE
Mijn inspiratie haal ik uit diverse thema's, waarbij de meest invloedrijke wel het dichtbij gelegen Wad is. Het prachtige licht vraagt om een vertaling ervan naar mijn werk.


Vanaf het begin staan bos en varens centraal in mijn werk. Staand onder oude hoge bomen voel ik me getroost, wat er ook gebeurt elders op de wereld, deze bomen gaan gewoon door met bestaan. In licht behaarde beukebladeren die zich in de lente uitvouwen zie ik de kracht van de natuur. Het maakt me hoopvol en blij.
Varens zijn misschien wel de sterkste planten op aarde, ze bestaan al vanaf het eerste begin dat organismen op aarde konden leven.
Wanneer ik oude, monumentale gebouwen bezoek voel ik de voorbije generaties en doorleefde eeuwen. Zo heeft de kerk in Jorwert mij tot de serie 'Levenslijnen' gebracht waarmee ik de geschiedenis probeer te vertalen naar keramische objecten.


Wat mij intrigeert zijn geschiedenis, omhulsels, cocons, peulvormen en huid. De huid van onze aarde, met haar versgeploegde akkers, de klei blauwig glanzend in het schrale winterlicht. Mijn handelingen in mijn werk is doordrenkt met een diep besef van historie, impulsiviteit en intuïtie. Het buitendijkse landschap, de kwelders, komen tot uitdrukking in deze series. Het gebied draagt de herinnering van wat er vroeger heeft plaatsgevonden. Tegenwoordig worden de kwelders in een versneld tempo afgekalfd en weggeslagen door het stijgende water. Daarmee worden de eerder gevormde lagen weer blootgelegd, alsof we door voort te schrijden in de tijd, juist teruggaan in de geschiedenis.

WERKWIJZE

Jarenlang heb ik gedraaid en daarna het werk verder opgebouwd met handvorm. Tegenwoordig ben ik alleen nog met de handvorm en het boetseren bezig. Ik gebruik verschillende kleikleuren en soorten over elkaar heen, om daarmee een dynamiek te krijgen en mijn verhaal te vertellen. Mijn werk is een spontane, impulsieve improvisatie en een directe uiting van mijn gevoel. Het tactiele aspect; de zachte klei onder mijn handen en het doorleefde thema van dat moment roepen associaties op die zich meteen vertalen naar de amorfe klei en mijn vingers die het bewerken.
Mijn keramische objecten vertellen hun verhaal, dragen de sporen van onze historische erfenis.
ONTWIKKELING
In 2004 ontdekte ik de klei; het ideale materiaal om mijn ideeën mee vorm te geven. In 2006 ben ik begonnen met leren draaien, de eerste beginselen hiervoor en alle klussen die je tegenkomt wanneer je een eigen keramiek werkplaats hebt, heb ik geleerd van Dineke Taal. In 2007, 2008 en 2009 volgde ik zomercursus bij Joop Crompvoets, in 2008/2009 kreeg ik les van Inge van de Louw en Frans van den Brink, zij hebben mij op weg geholpen naar het ontwikkelen van een eigen stijl in de keramiek. Mijn Barokserie is in deze periode ontstaan. Van 2010 tot en met 2015 heb ik deel uitgemaakt van de werkgroep keramiek in Meppel, onder de bezielende leiding van Nirdosh Petra van Heesbeen. 
Vanaf 2023 ben ik weer een nieuwe richting in geslagen; de handvorm en het boetseren vormen een nieuwe uitdaging om mij verder te ontwikkelen en mijn verhaal verder te vertellen.
Soms zijn er werken die ik moet maken, omdat ik niet verder kan voordat het er is. Een gebeurtenis die diepe indruk op mij maakt, zodanig dat het me zelfs in mijn slaap blijft achtervolgen, moet ik vertalen naar een werk; uit mijn systeem werken. 
Al vanaf de tijd dat ik op de AKV St. Joost (Academie voor Kunst en Vormgeving) rondliep, ben ik geïntrigeerd door grafische technieken. Pas in 2017 was het moment gekomen om me daarin verder te verdiepen. Met name het etsen, het bewerken van de huid, blijft ongekende mogelijkheden bieden. En alhoewel ik de gedrukte lijn prachtig vind, is de etsplaat, de bewerkte keramische huid, voor mij het echte kunstwerk.