Over mij

 

INSPIRATIE

Mijn inspiratie haal ik uit diverse thema's, waarbij de meest invloedrijke wel het dichtbij gelegen Wad is. Het prachtige licht vraagt om een vertaling ervan naar mijn werk.


Vanaf het begin staan bos en varens centraal in mijn werk. Staand onder oude hoge bomen voel ik me getroost, wat er ook gebeurt elders op de wereld, deze bomen gaan gewoon door met bestaan. In licht behaarde beukebladeren die zich in de lente uitvouwen zie ik de kracht van de natuur. Het maakt me hoopvol en blij. 
Varens zijn misschien wel de sterkste planten op aarde, ze bestaan al vanaf het eerste begin dat organismen op aarde konden leven.
Wanneer ik oude, monumentale gebouwen bezoek voel ik de voorbije generaties en doorleefde eeuwen. Zo heeft de kerk in Jorwert mij tot de serie 'Levenslijnen' gebracht waarmee ik de geschiedenis probeer te vertalen naar keramische objecten.

Wat mij intrigeert zijn omhulsels, cocons, peulvormen en huid. De huid van onze aarde, met haar versgeploegde akkers, de klei blauwig glanzend in het schrale winterlicht. In de serie Buidelkommen concentreer ik me volledig op de uitdrukking van huid, waarbij een diep besef van historie, impulsiviteit en intuïtie mijn handelingen stuurt. Wat ik met mijn werk zoals de buidelkommen wil vertellen hoeft niet exact zo te worden geïnterpreteerd door de toeschouwer, iedereen mag dit zelf invullen en het eigen verhaal eraan verbinden.

Soms zijn er werken die ik moet maken, omdat ik niet verder kan voordat het er is. Een gebeurtenis die diepe indruk op mij maakt, zodanig dat het me zelfs in mijn slaap blijft achtervolgen, moet ik vertalen naar een werk; uit mijn systeem werken. Hier vind ik het veel moeilijker om interpretatie door de ander vrij te laten. 

Al vanaf de tijd dat ik op de AKV St. Joost (Academie voor Kunst en Vormgeving) rondliep, ben ik geïntrigeerd door grafische technieken. Pas in 2017 was het moment gekomen om me daarin verder te verdiepen. Met name het etsen, het bewerken van de huid blijft ongekende mogelijkheden bieden. En alhoewel ik de gedrukte lijn prachtig vind, is de etsplaat, de bewerkte keramische huid, voor mij het echte kunstwerk.

 

WERKWIJZE
Ik draai met franse klei op de electrische schijf, als de symmetrische basisvorm staat ga ik verder met het vormen met de hand. De objecten zijn een combinatie van franse grès, porseleinklei, boetseerklei en een enkele keer aangevuld met een fotolithografie.
Mijn werk lijkt uit een complete chaos te ontstaan; het is een spontane, impulsieve improvisatie en een directe uiting van mijn gevoel - daar is de chaos -  Het tactiele aspect; de zachte klei onder mijn handen en het doorleefde thema van dat moment roepen associaties op die zich meteen vertalen naar de amorfe klei en mijn vingers die het bewerken.
Mijn keramische objecten vertellen hun verhaal, dragen de sporen van onze historische ervaring. Deze manier van werken - ik kan niet anders-
is verwant aan het lyrisch-abstract werken zoals we dat in de schilderkunst kennen.

ONTWIKKELING
In 2004 ontdekte ik de klei; het ideale materiaal om mijn ideeën mee vorm te geven. In 2006 ben ik begonnen met leren draaien, de eerste beginselen hiervoor en alle klussen die je tegenkomt wanneer je een eigen keramiek werkplaats hebt, heb ik geleerd van Dineke Taal. In 2007, 2008 en 2009 volgde ik zomercursus bij Joop Crompvoets, in 2008/2009 kreeg ik les van Inge van de Louw en Frans van den Brink, zij hebben mij op weg geholpen naar het ontwikkelen van een eigen stijl in de keramiek. Mijn Barokserie is in deze periode ontstaan. Van 2010 tot en met 2015 heb ik deel uitgemaakt van de werkgroep keramiek in Meppel, onder de bezielende leiding van Nirdosh Petra van Heesbeen. Gedurende deze laatste jaren heb ik mijn Schelp-en Wadserie ontwikkeld.
Sinds  2016 ben ik lid van de NVK, de beroepsvereniging voor keramisten in Nederland.