Het Begin

Staande op de dijk bij Moddergat komt dat oergevoel in me naar boven; zo moet het ooit begonnen zijn op aarde. Vruchtbaar slik, water en lucht. Dit lanschap, met name de kwelders buitendijks, zijn onderhevig aan verandering als gevolg van de zeespiegelstijging. Wat mij treft is dat de geschiedenis van het landschap opgeworpen door de zee,  door het voortschrijden van de tijd door diezelfde zee weer wordt blootgelegd. 
Eenmaal terug in mijn werkplaats roep ik de beelden en sfeer op door te luisteren naar muziek. Bij dit project luisterde ik naar Tchaikovski's Hymn of the Cherubim. Op instagram is  het eerste deel van  Het Begin gefilmd tijdens het opbouwen, hier is een stukje van de muziek te horen. Het Begin is een vervolg op de serie Levenslijnen.
Voor deze cocon wilde ik werken met materiaal wat zowel lichtdoorschijnend, licht van gewicht, als heel sterk zou zijn. Daarvoor heb ik porselein gedroogd, vermalen tot poeder, aangemaakt met water tot dik slib en daar wc papier bij gedaan. Zo kreeg ik het papierporselein wat ik wilde, prachtig zacht helder wit, sterk en doorschijnend. Voor de dramatische effecten heb ik er zand en zwart porselein in verwerkt.
 It Begjin I    1.40m  ↑,  0,40m ø.
 It Begjin II   1.15m  ↑   0.30m ø