Batenburg dubbelexpositie

   
   L
E
E
S

N
I
E
U
W
S
B
R
I
E
F

 
Nieuwsbrief Susan Reijnders

Welkom op de duo-tentoonstelling

'The Beech Party'


De beuk: inspiratiebron voor beeldend kunstenaars Susan Reijnders (inktschilderingen) en Wietske Hellinga (keramiek) in de Oude Sint-Victorkerk te Batenburg.

Rick Vercauteren (kunsthistoricus en publicist) zal op 26 september een presentatie geven over het werk van beide kunstenaars. Tevens zal hij een door hem geschreven brochure over het werk van Susan Reijnders presenteren.
 
 
  • 11, 12, 18,19 en 25,26 september (13.00 uur tot 17.00 uur)
  • Locatie: in de Oude Sint-Victorkerk, Kruisstraat 7, 6634 AG, Batenburg
  • The Beech party, 26 september om 13.30 uur
    Finissage door Rick Vercauteren, kunsthistoricus en publicist op zondag 26 september om 13.30 uur stipt.
    Tevens presentatie van de nieuwe brochure.
  • gratis toegang
In het Land van Maas en Waal ligt een van de oudste plaatsen van Gelderland: Batenburg. Een fraaie oude beukenboom, vlakbij de Oude Sint-Victorkerk is in meerdere opzichten beeldbepalend voor de meer dan duizend jaar oude, historierijke plaats. In 2020 en 2021 is de karakteristieke beukenboom dé inspiratiebron geweest voor twee beeldend kunstenaars zoals mooi is te zien op de dubbelpresentatie van 11 t/m 26 september 2021 te Batenburg. 
Susan Reijnders en Wietske Hellinga kennen elkaar sinds hun studententijd toen ze samen op het AKV St. Joost in Breda  studeerden in de jaren tachtig. Sinds 2011 zijn ze stap voor stap gaan samenwerken. Gericht locatieonderzoek te Batenburg in 2020 resulteert nu in een boeiende uitdagende expositie waarbij het centrale thema van de oude beukenboom op verschillende picturale manieren en in diverse disciplines is verbeeld. 
In eerste instantie gingen Susan Reijnders en Wietske Hellinga ieder voor zich met het motief van de beuk aan de slag. Reijnders begon haar onderzoek met het apart schetsen van de bodem, de wortels, de bast maar ook de Rode koolzwam die een intermediaire rol speelt tussen de beuk en haar nakomelingen. Hellinga begon daarentegen juist in de kroon van de boom. Geïnspireerd door het bladerdek maakte zij zogenoemde Hemelse Vazen. Zowel Susan als Wietske hebben zich in 2020-2021 ook door beukenbomen op andere plaatsen in Nederland laten inspireren: Landgoed de Pettelaer in ’s-Hertogenbosch en de Vughtse Lunetten (Reijnders) en Landgoed Stania State bij Oentsjerk (Hellinga).
Na verloop van tijd zoomde Hellinga ook beeldend in op de voet van de boom om zo, net als Reijnders, bij de bodem uit te komen. Een aantal malen werkten beide kunstenaars in één atelier samen zodat er ook uitgebreid kon worden overlegd en zij direct op elkaar konden reageren.

In het deelproject Spiegelingen heeft Wietske porseleinen reliëfs gemaakt die door Susan vervolgens zijn beschilderd. Daarna zijn beide kunstenaars weer apart verder gegaan in hun eigen ateliers. Susan Reijnders heeft als Artist in Residence in Appeltern bij Conny Dénis en Peter van Loon drie weken geconcentreerd gewerkt aan twee monumentale inktschilderingen op papier: een vierluik van 180 bij 390 centimeter én een drieluik van 180 bij 290 centimeter hebben beiden de kolossale voet van de grote oude beuk in Batenburg tot onderwerp.  
Ter afsluiting van twee productieve jaren hebben Susan en Wietske bij wijze van knipoog een beeldverhaal samengesteld dat is geïnspireerd door het fraaie Beukservies van Wietske. Naast bovengenoemde werken zijn er vele andere artistieke creaties voortgekomen uit deze intrigerende samenwerking. Een selectie uit de rijke productie van beider kunstenaars is nu harmonisch samengebracht in de Oude Sint-Victorkerk, Kruisweg 7, 6634 AG te Batenburg.

Susan is aanwezig op 11, 12, en 26 september
https://www.susanreijnders.com
 
Wietske is aanwezig op 11, 19 en 26 september
https://www.adiantum-keramiek.com
 
 

11 september 2021