Wietske Hellinga

Adiantum Werkplaats

In 2004 ontdekte ik de klei; het ideale materiaal om mijn ideeën mee vorm te geven. In 2006 ben ik begonnen met leren draaien, de eerste beginselen hiervoor en alle klussen die je tegenkomt wanneer je een eigen keramiek werkplaats hebt, heb ik geleerd van Dineke Taal. In 2007, 2008 en 2009 volgde ik zomercursus bij Joop Crompvoets, in 2008/2009 kreeg ik les van Inge van de Louw en Frans van den Brink, zij hebben mij op weg geholpen naar het ontwikkelen van een eigen stijl in de keramiek. Mijn Barokserie is in deze periode ontstaan. Van 2010 tot en met 2015 heb ik deel uitgemaakt van de werkgroep keramiek in Meppel, onder de bezielende leiding van Nirdosh Petra van Heesbeen. Gedurende deze laatste jaren heb ik mijn Schelp-en Wadserie ontwikkeld.
Sinds 26 mei 2016 ben ik lid geworden van de NVK, de beroepsverenging voor keramisten in Nederland. Voor mij het bewijs dat ik op de goede weg ben met mijn keramiek!

Vanaf het eerste begin is het bos, en met name zijn dit de varens, een favoriet thema dat ik verwerk in de klei. Een derde inspiratiebron is van een heel andere aard; veel vormen die ik maak 'zie' ik in mijn fantasie, ze bestaan al jaren in mijn Beschuitbuswereld.
Toen ik kind was hadden wij een prachtige beschuitbus, met name de illustratie erop; een dunne zwarte lijntekening in oranje prikkelde mijn fantasie. Ik kon me helemaal laten verdwijnen in die illustratie en rondlopen in dit wonderlijke lijnlandschap met haar prachtige vormen.

Werkwijze

Ik draai met franse klei op de electrische schijf, als de symmetrische basisvorm staat ga ik verder met het vormen met de hand. Met name bij de schelpvazen zet ik een rand porselein op de gewone klei om zo een fragiele kwetsbare uitstraling te krijgen.
Mijn werk krijgt hierdoor een speelse, organische, feeërieke uitstraling.